Te voet over de E8: op weg van Hoek van Holland naar Wenen

Europees Lange Afstand Wandelpad - Europäische Fernwanderweg - European Long Distance Path

E8-Nederland-Duitsland-Oostenrijk

E8-pieterpadEuropese wandelroute E8:
de moeite meer dan waard!

LINKS

E8 in Oostenrijk met hulp van GPS

In 2016 zijn we Oostenrijk binnengewandeld. Vanaf deze site kun je de complete gpx-route in (als zip-bestand) downloaden. Gemaakt met hulp van Routeconverter Online Edition en Open Street Maps.

Correcties, commentaar, aanvullingen zijn welkom!

Aanrader 1: De website van Ivan Oprins...de E8 met etappebeschrijvingen, detailkaarten én te downloaden GPS-bestanden. Een klein meesterwerk!

Aanrader2: GPS en lange afstandswandelpaden: met Routeconverter kom je heel Europa (en verder?) wandelend door:

  • van Open Street Maps tot stafkaarten koppelbaar aan GPS-gegevens
  • bestaande routes volgen...of zelf uitstippelen
  • en gratis

Van waar naar waar?

De E8, dat is het Europese Lange Afstandswandelpad van Ierland naar de Bosporus.
In Nederland komt de E8 bij Hoek van Holland het land binnen, en even voorbij Nijmegen (bij Wyler) voert hij ons Duitsland in. Tot Aken lopen we pal langs en soms op de Nederlandse grens.

Vanaf Aken gaat het Duitsland écht in: dwars door de Eiffel naar de Rijn bij Bonn.
Dan Zuidwaarts, slingerend langs de Rijn, die we bij Worms oversteken. Vervolgens naar de Main, langs de Tauber en een stukje Jagst naar de Donau.
Even voorbij Passau gaat de E8 Oostenrijk in. Een mooi reisdoel is Wenen, maar wie wil kan daarna nog verder, de Balkan in.

Wil de echte E8 zich melden?

Tot Obernburg aan de Main bestaan er (redelijk) betrouwbare routebeschrijvingen. In Duitsland zijn die zeker noodzakelijk, want de markering van de E8 is niet altijd even degelijk. Vaak gaat hij gelijk op met binnenlandse wandelpaden, en moet je andere markeringen volgen (bij gebrek aan "E8"-bordjes).
Maar ook voor Obernburg kan het ingewikkeld worden: er blijken nl. verschillende E8-varianten in omloop. Niet allemaal gemarkeerd, en ook niet allemaal via begaanbare wegen.
Kortom: er zit een stukje avontuur in de E8!

Mooi of niet mooi? Zwaar of niet zwaar?

Over smaak valt niet te twisten. Wij vinden hem prachtig. En ook de vraag 'is het zwaar' zal iedereen anders beantwoorden. Wij vinden hem pittig. Hoe pittig? Dat hangt met name af van de vraag hoeveel kilometers je per etappe af wilt gaan leggen.In vlak land is elke dag 30 km best te doen, in de Duitse heuvelen proberen we in de buurt van de 20-25 te blijven. Met flink wat bepakking, dat wel. Maar wie E8-reisverslagen leest, zal zien, dat er 'bikkels' bij zitten die hun hand niet omdraaien voor 50 kilometer op één dag.

En er worden beoordelingen van de E8 gemaakt. Bijvoorbeeld door Outdooractive.com voor wat betreft zwaarte, vereist conditie en 'techniek':

Moeilijkheidsgraad Zwaar
Vereiste conditie            
(Wandel)techniek            

Overnachten...

In Nederland en Duitsland zelden tot nooit een probleem. Reserveren of niet is een gewetensvraag. Door niet vooraf overnachting te reserveren lóóp je het risico op niet-geplande extra (wandel)kilometers aan het einde van een etappe. Niet altijd zijn conditie en humeur dan nog in optima forma...dus bezint eer ge begint!

Routebeschrijvingen 2014
Routebeschrijvingen E8-2: Wyler - Obernburg
Routebeschrijvingen E8-1: Grote Riverenpad tot Wyler
Onze videoverslagen
AANRADER!
Wandelverslag Iwan Oprins
Reisverslag, route...alles, op de site van JanSchellekens (Engelstalig)
Wikpedia over de E8
Tweevoeter over E8
Outdooractive.com
Fernwege.de
 

Oeverloperpad

Wilma

 

 

 

 

 

Wandelen deden we al jaren met plezier. Serieus werd het allemaal met de 4daagse van Nijmegen (sinds 2004) en het Pieterpad (2006-2007).

En wie het Pieterpad bewandelt, komt regelmatig verwijzingen naar de E8 tegen: het Europese Lange Afstandswandelpad van Ierland naar de Bosporus. Daarbij 'doet' de E8 dus ook een stukje Pieterpad aan (of omgekeerd).

Met de E8 zijn we begonnen in 2008, in Hoek van Holland, wat toen nog het Oeverloperpad heette. Daarna het toenmalige Lingepad, tot aan de Duitse grens bij Wyler. Samen heten die twee paden nu het 'Grote Rivierenpad'.

Vervolgens stapten we Duitsland in, met af en toe een 'slip' langs of over de grenslijn (het Pieterpad)

Gewapend met rugzak, routebeschrijving (niet altijd even to-the-point), kaarten en geholpen door de bewegwijzering (ook niet altijd even to-the-point) hebben we in 2014 - ons 7de E8-jaar - de Donau bereikt.

Vanaf Hoek van Holland bij elkaar meer dan 1500 wandelkilometers.
En de camera liep dapper mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel ik mijn uiterste best doe - zeker bij het beschrijven van wandelroutes - de informatie zo correct mogelijk te laten zijn, kan ik als auteur van deze website géén verantwoordelijkheid nemen voor eventuele fouten of andere tekortkomingen in tekst, informatie en kaarten.
Naar de homepagina Muziekvideo's De kunst van Wilma Bakker Wandel- en reisverslagen Contact Opa aan het woord